arh    UKIM-znak10

АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

 

 

 

Најава Зачлени

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

RockProject

ДОБРЕДОЈДОВТЕ НА ВЕБ СТРАНАТА НА АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ

„СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈE

  Соопштенија
  Огласи
  Известувања
  Уписи 2018/2019
  КОНКУРС ERASMUS+
  Старата web страница на А.Ф.

 

 
Erasmus
Универзитетот „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ објавува КОНКУРС ВО РАМКИ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ АКЦИЈА 1: ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА СТУДЕНТИ И НАСТАВЕН КАДАР за академската 2018/2019 година
 
 
2018
 
Организатор: Студио за архитектура и дизајн Архипункт
Соработници: Здружението Споделено знаење, Веб порталот МАРХ
Цел: Збогатување на македонската Википедија со содржини од областа на архитектурата
Место: Архитектонск
и Факултет Скопје
Датум: 13-14 април, 2018г.
Број на учесници: неограничен
                  
Пријавување hand
 
Erasmus
Рокот за пријавување на Конкурсот ERAZMUS+ за студентска летна пракса / стажирање за 2017 - 2018, СЕ ПРОДОЛЖУВА до 30 април 2018
 
 
 
poster
 
 1
 
 
 
Архитектонски студентски конгрес 2018 Бања Лука
 
 
giffpravi
 
 
Меѓународен студентски конкурс - Њујорк вертикален град
 
NYVC poster-1
 
 
Конкурс за идејно решение – дизајн на урбана опрема        Град Скопје

PREZENTACIJA-00

 
 
Конкурс за доделување на средства за финансирање на научноистражувачки проекти на УКИМ

 

 

Lisabon2017

ICSA2019 – 4TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON STRUCTURES AND ARCHITECTURE
24-26 JULY 2019, LISBON, PORTUGAL
FIRST ANNOUNCEMENT AND CALL FOR ABSTRACTS

I am pleased to inform you that ICSA2019 - The 4th International Conference on Structures and Architecture will be held in Lisbon, Portugal, July 24-26, 2019 (www.icsa2019.com ).

повеќе-->

 
Titan2 
СТУДЕНТСКИ КОНКУРС
ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРО РЕШЕНИЕ ЗА ОБНОВА НА ФАСАДНИ ПОВРШИНИ НА ОБЈЕКТИ ВО СОПСТВЕНОСТ НА ЦЕМЕНТАРНИЦА УСЈЕ АД СКОПЈЕ, ГРУПАЦИЈА ТИТАН
 

 

 
ЈАВЕН ПОВИК
за учество на
XXI Ораторска вечер ,,Иво Пухан
 
 
Oikonet
 
 
CityStreet1

 
TreningEnergija
 

Повик за пријавување на учесници на бесплатните вебинари од областа „Згради со енергија близу до нула (NZEB)“ за дипломирани инженери и архитекти, кои ќе се одржат во периодот од 24 април 2017 до јули 2017

 
 SkopjePosterFestival
 
 
4
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ЗНАЧЕЊЕТО НА ЦРТЕЖОТ И ПРОСТОРОТ ВО НЕГО
13.10.2016 (четврток) во 19ч.- читална на библиотека
don kihot
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
6.10.2016 (четврток) во 19ч.- читална на библиотека
 
 
 
Erasmus
УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ” ВО СКОПЈЕ
објавува КОНКУРС ВО РАМКИ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ АКЦИЈА 1: ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА СТУДЕНТИ И НАСТАВЕН КАДАР за летниот семестар во академската 2016/2017година
 
 
 
Architectural-competition 
 
ciu habitatENG
 
CHALLENGES OF MARGINAL HABITAT IN THE CONTEMPORARY SOUTHERN GLOBE: RESILIENT COMMUNITIES

 

 
Универзитетска агенција
за франкофонија (УАФ)
Agence Universitaire
de la Francophonie (AUF)
https://www.auf.org
 
Стипендии за стажирање во Франција:
https://www.monstageenligne.fr/
 
Стипендии за мобилност на УАФ
https://www.auf.org/les-services-de-l-auf/nos-services/etudiants/bourses/
 
Национална агенција за европски образовни програми и мобилност
http://www.na.org.mk/index.php/mk/
 

PredavanjeDjoko
 
ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВСКИ
03.XII.2015 (четврток) во 14.00ч.- амфитеатар на а.ф.
Живеење во високи станбени структури
 
 
close-to-eden- Urga
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
03.XII.2015 (четврток) во 18ч.- читална на библиотека
Проекција на филмот „Урга“ од Никита Михалков
 
 
sunstroke
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
25.XI.2015 (среда) во 18ч.- читална на библиотека
Проекција на филмот „Сончаница“ од Никита Михалков
 
 
Inspireli1
 
 
KireAmer
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
12.XI.2015 (четврток) во 19ч.- читална на библиотека
За мојот престој во САД 
(цртежи, фотографии, значење на престојот)
 
chaplin the gold rush boot-jpg
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
СРЕДБА СО ЧАРЛИ ЧАПЛИН.
БИБЛИОТЕКА,19.05 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
gaudi4
 
Peter Z
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМ ЗА ТВОРЕШТВОТО НА АНТОНИ ГАУДИ И ПЕТЕР ЦУМТОР.
БИБЛИОТЕКА,12.05 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
WHIPLASH
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ПРОЕКЦИЈА НА WHIPLASH ИГРАН ФИЛМ
БИБЛИОТЕКА,05.05 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
PicasoDok 
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ТАЈНАТА НА ПИКАСО-ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ
БИБЛИОТЕКА,28.04 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
picassoguernica
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ПАБЛО РУИЗ ПИКАСО (1881-1973), ГОЛЕМ ИСТРАЖУВАЧ, ЕКСПЕРИМЕНТАТОР И ПОСТОЈАНО СВОЈ.
БИБЛИОТЕКА,21.04 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
Teatar
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ТЕАТАРОТ КАКО АРХИТЕКТОНСКА КРЕАЦИЈА
БИБЛИОТЕКА,07.04 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
Gogen
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ИГРАН ФИЛМ ЗА ПОЛ ГОГЕН, ТВОРЕЦ КОЈ ГИ ОТВОРИ ПАТИШТАТА КОН „МОДЕРНОТО“ СЛИКАРСТВО.
БИБЛИОТЕКА,31.03 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
VanGogh
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
НА 24.III.2015 НА АРХИТЕКТОНСКИОТ ФАКУЛТЕТ „ДОАЃА“ ВИНСЕНТ ВАН ГОГ И ЌЕ ЈА ПОКАЖЕ СВОЈАТА ЖЕД ЗА ЖИВОТ.
БИБЛИОТЕКА,24.03 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 
 
TURNERSLAVESHIP
ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ
ВИЛИЈАМ ТАРНЕР- ЖИВОТ И ДЕЛО
БИБЛИОТЕКА,17.03 /ВТОРНИК/,19:00Ч.
 

Cross stitch detail

ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ

КРСТОТ И СВЕТЛИНАТА (ДЕНЕС)

БИБЛИОТЕКА,10.03 /ВТОРНИК/,19:00Ч.

Ida-01

ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ

ОСКАР ЗА ,,ИДА" НАЈДОБАР ФИЛМ

БИБЛИОТЕКА,03.03 /ВТОРНИК/,19:00Ч.

 

david

ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ

ФИГУРАТА И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО ЛИКОВНАТА УМЕТНОСТ

АТЕЉЕ, 26.02 / ЧЕТВРТОК /, 12:30 Ч.

 

1

ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ

Студиото како форма на проект
архитектура и пејсаж

 

001

Тицијан- смртта на Aхетатон

002

Ел Греко- погребот на грофот од Оргаза

ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ

Улогата на учителот во откривањето на личноста на ученикот

ProfKonstantinovski1

 

ProfKonstantinovski

 

Georgievski1

ФАКУЛТАТИВНА НАСТАВА СО ПРОФ. ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ

Прилозите ќе бидат прикажани од серијалот "Моќта на уметноста" од Сајмон Шама-ББС

 

instagram twit facebook mail

iknow

menu

menuB

СООПШТЕНИЈА

СВЕЧЕНА ПРОМОЦИЈА НА МАГИСТРИРАНИ И ДИПЛОМИРАНИ СТУДЕНТИ

АМФИТЕАТАР НА АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ

22.05.2018 (ВТОРНИК) – 11:00 ЧАСОТ

 

До

Наставниците и студентите

на Архитектонскиот факултет

С о о п ш т е н и е

Ве известуваме дека согласно Годишниот календар на Архитектонскиот факултет за учебната 2017/2018 година:

-         26.3.2018 година е работен ден и наставата ќе се одвива според распоред за пeток; (за 6.4.2018 – Велики петок, петок пред Велигден)

-         27.3.2018 година е работен ден и наставата ќе се одвива според распоред за понеделник; (за 9.4.2018 - Велигден, втор ден Велигден)

-         28.3.2018 година е работен ден и наставата ќе се одвива според распоред за вторник; (за 1.5.2018 – Ден на трудот)

Од Деканатот

објавено на: 2018-03-16 09:27:56

 

Почитувани,

 

Ве известуваме дека наставата на Архитектонскиот факултет во Скопје редовно продолжува од вторник, 14 ноември по вообичаениот распоред. Наставата што се одржува во амфитеатар и голема сала во вторник, 14 ноември по 15:00 часот (Урбанистичко планирање 2, Геоинформациски системи и Теорија на конструкции) и среда, 15 ноември по 16:00 часот (Принципи на статиката, Теорија на архитектурата) нема да се одржи и ќе биде надополнета во договор со предметните наставници.
Студентите од прва година чиј прибор е заклучен во училниците 227, 228 (јужно крило) и голема сала ќе може да го подигнат во вторник, 14 ноември точно во 9:00 часот.
Ве известуваме дека вертикалните комуникации низ зградата ќе функционираат само преку скалишната вертикала во јужното и северното крило. Скалишниот крак во близина на ателјето, како и врската на јужното и северното крило на вториот кат се забранети за користење.

Деканат на Архитектонски факултет

објавено на: 2017-11-13 09:13:56

 

 

ДО СТУДЕНТИТЕ ОД III ГОДИНА
НА АРХИТЕКТОНСКИОТ ФАКУЛТЕТ

 

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СТУДЕНТИТЕ ДЕКА ИСПИТОТ
ПО ПРЕДМЕТОТ ЕСТЕТИКА,  ВО СЕПТЕМВРИСКАТА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ ВО СЛЕДНИТЕ ТЕРМИНИ:

 

I РОК – 25 АВГУСТ ВО 10.00 ЧАСОТ / УЧИЛНА 115
II РОК – 1 СЕПТЕМВРИ ВО 10.00 ЧАСОТ / УЧИЛНА 115

 

ПРИЈАВИТЕ ПОДНЕСЕНИ ВО ПРЕТХОДНАТА СЕСИЈА ЌЕ ВАЖАТ И ЗА СЕПТЕМВРИСКАТА СЕСИЈА.

 


ОД ПРЕДМЕТНИОТ НАСТАВНИК

 

 

SaemZaVrabotuvanjeNaStudenti

 

 

ДО СТУДЕНТИТЕ И ВРАБОТЕНИТЕ

 

НА АРХИТЕКТОНСКИОТ ФАКУЛТЕТ

 

ЧЕСТИТАЈЌИ ВИ ГО 8-МИ СЕПТЕМВРИ - ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА РЕПУБЛИКА
МАКЕДОНИЈА, ВЕ ИЗВЕСТУВАМЕ ДЕКА ФАКУЛТЕТОТ НЕМА ДА РАБОТИ ВО ЧЕТВРТОК, 8-МИСЕПТЕМВРИ И ПЕТОК, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ.


ОД ДЕКАНАТОТ

 

 

 

Важно соопштение за студентите
кои запишуваат зимски семестар во
учебната 2016/2017 година

Студентите кои посетувале настава во 2,4,6,8 семестар во учебната 2015/2016 година треба да пополнат анкета за оценување на квалитетот на наставата пред поднесување на документи за упис на зимскиот семестар во учебната 2016/2017 година

Анкетата и упатството за нејзино пополнување на линкот:

 

http://anketa.arh.ukim.edu.mk

 

 

 

 

 

Студенти кои добиваат ваучер

Vaucheri1

Vaucheri2

 

СООПШТЕНИЕ

 

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СТУДЕНТИТЕ ДЕКА ПРИЈАВУВАЊЕТО ИСПИТИ ЗА ПРВА ЈУНСКА СЕСИЈА СЕ ДОЛЖНИ ДА ГО ИЗВРШАТ ВО IKNOW СИСТЕМОТ И ДА ГИ ДОСТАВАТ ВО СТУДЕНТСКАТА СЛУЖБА НАЈДОЦНА ДО ВТОРНИК 19.05.2014 ГОДИНА. КОДОВИТЕ ОД АДМИНИСТРАТИВНАТА ТАКСА ТРЕБА ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ВНЕСАТ ВО IKNOW СИСТЕМОТ.

 

 

 

СТУДЕНТСКА СЛУЖБА

 

 

 

СООПШТЕНИЕ

Владата на Република Македонија, преку Министерството за информатичко општество и администрација започна со спроведување на активностите предвидени со Проектот за доделување на вредносни бонови - ваучери за набавување на таблет компјутери со надворешна тастатура за потребите на редовните студенти и студентите евидентирани како лица со посебни потреби.

Како дел од новиот сет економски мерки на Владата на Република Македонија, со доделувањето на ваучерите ќе се излезе во пресрет на студентите кои се од семејства во кои вкупните месечни приходи не го надминуваат износот од 32.741 денари бруто приход, доколку истите се редовни студенти запишани за прв пат во трета и четврта година на прв циклус на студии во учебната 2014/2015 година, како и студентите кои се евидентирани како лица со посебни потреби запишани во било која година на студии во учебната 2014/2015 година, на високо образовни установи во Република Македонија.

Согласно Законот за издавање на вредносни бонови–ваучери („Службен весник на Република Македонија„ бр. 48/2015), вредносните бонови – ваучери се наменети за:

  • Редовните студенти на високообразовните установи во Република Македонија кои се од семејства во кои вкупните месечни приходи не го надминуваат износот од 32.741 денари бруто приход и кои до 15 ноември 2014 година за прв пат ќе запишат трета и четврта година на прв циклус на студии, и
  • Студентите евидентирани како лица со посебни потреби запишани најдоцна до 15 Ноември во било која година на студии во учебната 2014/2015 година на високообразовните установи во Република Македонија, а кои се од семејства во кои вкупните месечни приходи не го надминуваат износот од 32.741 денари бруто приход.

Вредносните бонови - ваучери ќе бидат за еднократна употреба и ќе се употребат како учество за купување на таблет компјутер со надворешна тастатура.

Заинтересираните студенти до студентската служба на матичниот факултет треба да достават:

  • 1. Барање за доделување на вредносен бон-ваучер;
  • 2. Фотокопија на уверение за државјанство;
  • 3. Доказ дека се од семејство со вкупни месечни примања кои не го надминуваат износот од 32.741 денари бруто приход (Уверение издадено од Управата за јавни приходи, за остварени приходи по разни основи за 2014 година), за двајцата родители или старатели на студентот поединечно, како и за самиот студент). Студентот кој е со еден родител или без родители истото го докажува со фотокопија од акт за престанок на бракот или извод од матична книга на умрените, а студентите кои засновале брак и оформиле семејство истото го докажуваат со фотокопија од извод од матичната книга на венчани;
  • 4. Потврда за редовен студент, запишан за прв пат во трета година (односно со заверен V семестар) и четврта година (односно со заверен VII семестар) на прв циклус на студии во учебната 2014/2015 година на високо образовните установи во РМ, најдоцна до 15 ноември 2014 година.
  • 5. Студентите кои се евидентирани како лица со посебни потреби, потребно е да достават доказ дека се лица со посебни потреби (каде јасно се гледа дека лицето е со посебни потреби), и потврда дека се студенти во било која година на студии во учебната 2014/2015 година на високо образовните установи во Република Македонија запишани до 15 ноември 2014 година.

Потребните документи се доставуваат најдоцна до 25 Април 2015 година, по што ќе следува постапката за доделување на вредносните бонови.

Заинтересираните студенти подетално може да се информираат веб страницата www.mioа.gov.mk/vaucheri како и на контакт тел. 02 3200 893, 023200 933 и 02 3200 935.

download: Барање за Ваучер PDF

 

 

КОНСУЛТАТИВНА СРЕДБА

 Консултативната средба со студентите кои дипломирале на додипломски студии во траење од 9+1 семестри, а се запишани на втор циклус студии  на Архитектонскиот факултет,  во учебната 2014/2015,  ќе се одржи во среда,  12-ти ноември, во 16.00 часот, во амфитеатарот на Факултетот.

 Од Деканатот

 

Запишување во VII семестар на интегрираните студии за кандидатите кои завршиле прв циклус студии по архитектура на 29,30.10. 2014 г.

Зимски семестар 2014/2015 година

ДОКУМЕНТИ:

Индекс - се подигнува во студентската служба
Диплома - заверена на нотар
Државјанство на РМ и извод од матичната книга на родените (оригинали, не мора да се нови)
Формулар за запишување семестар со уплатена административна такса од 50 денари
Статистички образец ШВ 20
три фотографии (2-3,5 x 4,5 и 1-2 x 3)
 
- 500 евра денарска противвредност според дневниот курс на НБРМ
Средствата се уплаќаат на сметката на Архитектонскиот факултетот:
Цел на дознака: запишување седми семестар 2014/2015
Назив напримачот: Архитектонски факултет
сметка на буџетски корисник 160010420078812
приходна шифра 723012 и програма 41-2
Банка на примачот: Народна Банка,
Сметка: 100000000063095
 
-300 денари материјални трошоци
Средствата се уплаќаат на сметката на Архитектонскиот факултетот:
Цел на дознака: материјални трошоци
Назив на примачот: Архитектонски факултет
сметка на буџетски корисник 160010420078812
приходна шифра 723012 и програма 41-2
Банка на примачот: Народна Банка,
Сметка: 100000000063095
 
-500 денари теренска настава
Средствата се уплаќаат на сметката на Архитектонскиот факултетот:
Цел на дознака: теренска настава
Назив на примачот: Архитектонски факултет
сметка на буџетски корисник 160010420078812
приходна шифра 723012 и програма 41-2
Банка на примачот: Народна Банка,
Сметка: 100000000063095

 

СООПШТЕНИЕ

Запишување во X семестар на интегрираните студии за кандидати кои дипломирале на додипломски студии во траење од 9+1 семестри на 29,30.10. 2014 г.

Зимски семестар 2014/2015 година

ДОКУМЕНТИ:

Индекс - се подигнува во студентската служба
Диплома - заверена на нотар
Државјанство на РМ и извод од матичната книга на родените (оригинали, не мора да се нови)
Формулар за запишување семестар со уплатена административна такса од 50 денари
Статистички образецШВ 20
три фотографии (2-3,5 x 4,5 и 1-2 x 3)
 
- 500 евра денарска противвредност според дневниот курс на НБРМ се уплаќаат веднаш, останатите 250 евра се уплаќаат пред предавањето на магистерскиот труд.
Средствата се уплаќаат на сметката на Архитектонскиот факултетот:
Цел на дознака: запишување десетти семестар 2014/2015
Назив на примачот: Архитектонски факултет
сметка на буџетски корисник 160010420078812
приходна шифра 723012 и програма 41-2
Банка на примачот: Народна Банка,
Сметка: 100000000063095
 
-300 денари материјални трошоци
Средствата се уплаќаат на сметката на Архитектонскиот факултетот:
Цел на дознака: материјални трошоци
Назив на примачот: Архитектонски факултет
сметка на буџетски корисник 160010420078812
приходна шифра 723012 и програма 41-2
Банка на примачот: Народна Банка,
Сметка: 100000000063095

Објавено на 27.10.2014

 

Уплатници: за летен семестар 2014-2015.pdf

 

 

 

 

Важно соопштение за студентите од прва и втора година
 
Поради надградба на системот Iknow одредени опции се овозможени, и ве молиме во најкус можен рок да ги проследите.
 
Секој студент во својот профил треба да го избрише предметот каде не се појавува професорот и повторно да го венсе предметот, со што веднаш ќе се појави листа со предметот и професорот.
 
Важно соопштение за студентите од трета година
 
Секој студент во својот профил треба да го избрише предметот каде не се појавува професорот и да повторно да го венсе предметот, со што веднаш ќе се појави листа со предметот и професорот.
Во случај студентот да бира помеѓу два професора за одреден предмет:
Направени се групи на студенти (студио V-1 станбени згради, V-2 јавни згради) и со изборот на групата автоматски го бирате и професорот.
 
Рокот за упис на семестарот ви е продолжен до 10.10.2014г.

 

 

К О Н К У Р С
за запишување студенти на втор циклус студии
на студиските програми
на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
во учебната 2014/2015 година

 

СООПШТЕНИЕ

ЗАВЕРКА НА ЗИМСКИ И ЗАПИШУВАЊЕ ЛЕТЕН СЕМЕСТАР 2013/2014 ГОДИНА

 ДОКУМЕНТИ:

    Индекс - пополнет според приложените примероци за летен семестар
    Образец за заверување семестар, пополнет со предмети внесени во индексот од ислушаниот зимски семестар во 2013/2014 година
    Потврда (печат во индексот) од Библиотеката на Факултетотдека се раздолжени.
    Образец за запишување семестар
    Потврда за уплатени 300 денари, цел на дознака: материјални трошоци во образовниот процес. (забелешка: студентите од прва година не треба да ги уплатуваат овие средства)

СТУДЕНТИТЕ ОД ПРВА ГОДИНА треба да имаат печат во индексот, од Студентската поликлиника за извршен систематски преглед.

СТУДЕНТИТЕ ЗАПИШАНИ СПОРЕД ЕКТС, за предметите кои повторно ги запишуваат при упис на семестарот, доплатуваат за кредити според потпишаниот договор.

СТУДЕНТИТЕ КОИ ПОВТОРНО ЗАПИШУВААТ ПРЕДМЕТИ ПО СТАРАТА СТУДИСКА ПРОГРАМА, при запишување на семестарот, плаќаат и по 1.000 денари за секој предмет одделно.

СТУДЕНТИТЕ, СТРАНСКИ ДРЖАВЈАНИ, кои се запишани преку Ректоратот на Универзитетот, поднесуваат потврда од Ректорат за право на упис.

РОКОВИ:

од 27 јануари до 31 јануари 2014 година, сите студенти кои ќе го исполнат условот за запишување на летниот семестар во учебната 2013/2014 година.

Доколку студентот, од оправдани причини, не е во можност да го запише семестарот должен е во рок од 7 дена по објавениот рок за запишување на семестарот, тоа да го најави со писмено барање за одложување на запишувањето на семестарот. Барањето, поткрепено со образложение, се поднесува преку архивата на факултетот. По барањето во рок од 7 дена, одлучува Комисијата за наставно научни и студентски прашања. Ако Комисијата го прифати барањето за одложено запишување на семестарот, студентот покрај редовната школарина уплаќа и дополнителни 1.000 денари.

Доколку студентот не постапи согласно претходниот став или Комисијата го одбие барањето за одложено запишување, покрај редовната школарина за запишување на семестарот, студентот е должен да уплати и 3.000 денари најдоцна до 15 февруари.

После овие рокови не се дозволува запишување на семестарот.

На студентите кои нема да го запишат летниот семестар не им е дозволена посета на наставата.